Swisha en gåva till 90 18 003

Sexuellt våld i konflikt går att stoppa

Sexuellt våld i konflikt är inte någonting ofrånkomligt, det går att stoppa. Kvinna till Kvinna och våra partnerorganisationer har i 25 år arbetat för att stoppa sexuellt våld i konflikter och att ställa förövare till svars. Men det görs för lite! Vare sig det handlar om att skydda flickor och kvinnor från IS, att få tillbaka skolflickorna i Nigeria eller att stoppa de sexuella övergreppen i Ukraina.

Kvinna till Kvinna startade som en reaktion på de fruktansvärda vittnesmålen om våldtäkter som en krigsstrategi och etnisk rensning under krigen på Balkan. Nu vet vi att i varje konflikt drabbas flickor och kvinnor, och även män, av våldtäkter. Ibland som en medveten strategi för att söndra och förstöra, men inte alltid. Förövarna finns bland de stridande parterna, men också i FNs fredsbevarande trupper.

Sexuellt våld splittrar

Gemensamt för alla krig är att våldtäkterna är så svåra att tala om. Så dolda i skam och förnedring. Precis som våldtäkter generellt är det inte sällsynt att diskussionen handlar om överlevarens ”skuld”, snarare än om förövaren. Fortfarande kämpar kvinnor för att få våldtäkter som begicks under balkankrigen erkända som krigsbrott.

Sexuellt våld i krig – det kan vara våldtäkter, flickor som används som sexslavar, tortyr, trafficking – skär som ett rakblad genom samhällen och familjer.  Det splittrar och skapar djupa sår som tar lång tid att läka. Det är inte ovanligt att kvinnor och flickor stöts bort från sina familjer till följd av skammen. Enligt FN använder sig terrorgrupper av kidnappade kvinnor som ”fruar” och sexslavar, för att locka unga män till terrorism.

Tillsammans gör vi skillnad

Kvinna till Kvinna vägrar se sexuellt våld i konflikt som något ofrånkomligt. Den 19 juni uppmärksammar vi den internationella dagen mot sexuellt våld i konflikt. Vill du vara med och bekämpa våldet tillsammans med oss? Engagera dig som volontär eller stöd vårt arbete genom en gåva.

Din gåva är viktig!

Gå vidare »