Swisha en gåva till 90 18 003
Foto: Christopher Herwig

Femdefenders försvarar kvinnors mänskliga rättigheter

Kvinnor världen över möter hot, våld och trakasserier – för att de är kvinnor. Trots det vågar kvinnorättsförsvarare möta motståndet och kämpa för fred och kvinnors rättigheter. Vi kallar dem femdefenders.

Kvinnors mänskliga rättigheter hotas på allt fler platser i världen, inte minst där det pågår krig och konflikter. Femdefenders är kvinnorättsförsvarare som kämpar för kvinnors mänskliga rättigheter. För att genusbaserat våld ska vara olagligt. För att det ska finnas skyddade boenden för kvinnor. För upprättelse för hbtqi-personer som utsatts för våld. För att kvinnor ska ha mer inflytande och makt. För att ta några viktiga exempel.

Femdefenders vapen är ord och samarbete

Många modiga kvinnor som höjer rösten och som kräver sina rättigheter förföljs och motarbetas. Som vapen för att tysta dem används hot, isolering, trakasserier, sexuellt våld och ryktesspridning. Många femdefenders anklagas för att vara prostituerade, häxor, förrädare, onormala. De hängs ut i media och många blir utfrysta av familjen. Motstånd mot kvinnor som tar plats i offentligheten finns över hela världen. Många regimer motarbetar det civila samhällets organisationer som ett sätt att tysta meningsmotståndare och politisk opposition.

Trots det fortsätter femdefenders runt om i världen att kämpa för att förbättra livsvillkoren för kvinnor och flickor.

”Vi är många aktivister som har hängts ut med namn, bild och personlig information. Vi beskrivs som farliga för nationen. Som utländska spioner som krossar familjer, förmår kvinnor att ta ut skilsmässa och ungdomar att bli homosexuella.”
/Femdefender från Armenien

De femdefenders som vi stöttar arbetar ofta i konfliktdrabbade områden, där svåra livsvillkor och diskriminering ger upphov till våld. Femdefenders utmanar manliga maktstrukturer och kräver att kvinnor får ta plats vid borden när freden ska förhandlas. Femdefenders använder ord och samarbete. Ditt bidrag går till femdefenders världen över som kämpar för en mer jämställd värld.

Vad betyder ordet femdefender?

Femdefenders är ett begrepp som Kvinna till Kvinna myntade för ett par år sedan som en kortare version av ”women human rights defenders”, på svenska ”kvinnorättsförsvarare”. Den 29 november på Internationella dagen för kvinnorättsförsvarare – Femdefenders day uppmärksammar vi alla de kvinnorättsförsvarare som står upp för kvinnors rättigheter världen över.

Bli en femdefender du också!

Kvinna till Kvinna stödjer fler än 100 kvinnoorganisationer som trots hot och hat står upp för kvinnors rättigheter – vi kallar dem femdefenders. När du stödjer Kvinna till Kvinnas arbete tar du ställning för kvinnors rättigheter och blir en femdefender du också.

Bli månadsgivare och stå upp för kvinnors rättigheter varje dag, året runt! »

Berättelser från kvinnorättsförsvarare i världen:

Din gåva är viktig!

Gå vidare »

Lästips: Så tystas en kvinnorörelse

Nationalism, extremism och traditionella värderingar skapar en giftcocktail som krymper möjligheten att arbeta för kvinnors rättigheter. Kvinna till Kvinnas nya rapport visar hur jämställdheten och demokratin är i fara.

Nationalismen hotar kvinnors rättigheter

Starka bakåtsträvande krafter i Sverige och i vår omvärld vill att kvinnor ska tillbaka i traditionella roller, och vill begränsa kvinnors rätt till sin egen kropp. Vi har sett det hända runt om i världen, och det kan hända här. Nationalismen är på frammarsch även i Sverige.

Läs om hur kvinnors rättigheter hotas och vad du kan göra »