Swisha en gåva till 90 18 003

Stoppa barnäktenskap!

Varje år gifts miljoner flickor bort runt om i världen. Det kan vi inte acceptera! Kvinna till Kvinna stödjer flera lokala organisationer som arbetar mot barnäktenskap. Vi finns på plats där det är som tuffast att vara flicka och kvinna.

Ungefär 700 miljoner nu levande kvinnor och flickor blev bortgifta innan de fyllde 18 år. 12 miljoner flickor gifts bort som barn varje år. Foto: Christopher Herwig
Ungefär 700 miljoner nu levande kvinnor och flickor blev bortgifta innan de fyllde 18 år. 12 miljoner flickor gifts bort som barn varje år. Foto: Christopher Herwig

Barnäktenskap ökar drastiskt i samband med krig, konflikt, fattigdom och flykt. Många föräldrar som gifter bort sina döttrar gör det för att de befinner sig i en utsatt situation. De hoppas att flickan ska bli försörjd av en äldre man.

Vår partnerorganisation Kafa i Libanon har drivit ett projekt som vände sig till kvinnor på flykt.

– Projektet handlade framför allt om att förebygga våld genom att informera om våld och barnäktenskap – två problem som ökar i samband med fattigdom, konflikt och flykt, säger Hind som är projektkoordinator på Kafa.

Tolvåringar tas ur skolan för att giftas bort

Även i Georgien är barnäktenskap ett stort problem, något som vår partnerorganisation StudioMobile kämpar för att ändra på. Var sjätte kvinna i Georgien gifte sig innan de fyllde 18 år, men statistiken är ofullständig då den enbart omfattar registrerade äktenskap.

– Tjejer, ibland så unga som 12–13 år, tas ur skolan för att giftas bort. De tvingas till sex och blir gravida. Det handlar om sexuellt våld mot barn och det sker i hela Georgien. Lagstiftningen efterföljs inte, ingen straffas. Därför måste vi också förändra attityder, säger Liana Jaqueli på StudioMobile.

Tillsammans skapar vi förändring

Samhällsförändring är en lång process och framstegen skapar sällan nyhetsrubriker. Men Kvinna till Kvinna kan se de positiva framsteg som vi bidrar till. Vi ser att attityder förändras, att fler våldsbrott mot kvinnor hamnar i domstol, att fler män tar ställning mot våld och att lagar ändras så att kvinnors rättigheter stärks.

Du kan vara med i arbetet för att stärka kvinnors rättigheter världen över. Visa att du bryr dig även efter att medias strålkastare har slocknat.

Bli månadsgivare idag! »

28 september 2018

Vårt arbete ger resultat!

Visste du att barnäktenskap minskar i byar i östra delen av Abchazien? Det är resultatet av ett långsiktigt strategiskt arbete av vår partnerorganisation Avangard. I en av byarna har barnäktenskap upphört helt tack vare deras arbete!

Hur de gick till väga? Avangard har satsat stenhårt på att sprida information och ordna aktiviteter i byns naturliga träffpunkt: skolan. Dit kommer såväl män som kvinnor, flickor som pojkar.

Din gåva är viktig!

Gå vidare »

Aktuellt: